Jeśli chodzi o makaron, Włochy są bezkonkurencyjne. Jako najwięksi producenci oraz konsumenci na świecie konsumują na rok z grubsza pięćdziesięciu pięciu kilogramów pasty na osobę. Włosi są zapewne jedyną narodowością, która z przyjemnością zjada makaron więcej aniżeli raz dziennie.
Włoski makaron – skąd ten fenomen?
Makaron od zawsze był we Włoszech rozważany (i gotowany) jako danie newralgiczne, a nie jako bazowe cukry, które akompaniują posiłkom jako danie ponadprogramowe – np. w lokalnej kuchni. Makaron – podany po przystawce oraz przed daniami mięsnymi bądź też rybnymi – jest kolejnym świetnym przykładem zwyczajnej włoskiej wynalazczości. W kuchni włoskiej wolno odnaleźć makaron w formie ponad 300 rozmaitych kształtów (formati) – od najpopularniejszych, takich jak spaghetti i rigatoni, aż po niezwykłe regionalne odmiany świeżo wypieku makaronowego – i praktycznie niekończącą się liczbę możliwych kombinacji składników, z których wolno utworzyć łatwe bądź wyszukane sosy, dopełniające prawdziwie włoski makaron właśnie.
W jaki sposób zrobić taki makaron?
• Wszystko, czego trzeba do szablonowego włoskiego makaronu to kompozycje takie jak: mąka durum-semolina 100 gram na jednostkę, 1 jajko na każde 100 gram mąki i niewielka ilość wody.
• Sposób wykonania jest równie prosty, co lista składników – po prostu należy je wszystkie połączyć, wymieszać oraz ugnieść do osiągnięcia jednakowej masy, a na przykład pod przykryciem zostawić, żeby z pół godziny „odpoczął”.
• Kiedy minie ustalone 30 minut wystarczy ciasto rozwałkować, zwinąć w rulonik oraz pokroić w wstążki o preferowanej grubości. Tak przygotowany makaron zazwyczaj gotuje się w lekko osolonej wodzie przez 3 minuty.
Wobec tego, jeżeli masz zamysł zrobić makaron, zrób to jak trzeba: po włosku. Tak przygotowany makaron dopełnij za pomocą ulubionych prawdziwych włoskich przepisów – z prostych, pysznych składników – bez jakichkolwiek gotowych fixów czy słoików. Jedynie wtenczas można w pełni rozkoszować się prawdziwym spaghetti carbonara lub innym, równie pysznym daniem. Prosto, czysto i pyszne -o to chodzi!