Dobra włoska restauracja – jak ją rozpoznać?
Restauracje włoskie to w kraju najpopularniejszy rodzaj restauracji. Lubimy jedzenie włoskie gdyż jest smaczne, pożywne oraz ładnie wygląda na talerzu. Bez wątpienia najczęściej decydujemy się na pizzę. Bardziej wrażliwi konsumenci próbują mniej znane dania – risotto, lasagne czy włoskie zupy minestrone.
Szukając prawdziwej włoskiej restauracji trzeba zwrócić uwagę na kilka elementów: jak wiele półproduktów rzeczywiście pochodzi z Włoch, czy w karcie można znaleźć też nie tak popularne dania, czy lista win, zawiera klasyczne włoskie trunki. Włoska kuchnia to bogata wielość smaków i jedzenie z różnych zakątków kraju. Najlepsza włoska restauracja wprowadzi naturalnie włoski nastrój.
Włoska kuchnia jest łatwa, co nie zmienia faktu, że że nie jest pyszna Z czystym sumieniem można stwierdzić, że jest to niezwykle smaczna kuchnia europejska .
Dobre wina z Włoch
Jakakolwiek szanująca się restauracja włoska, która pretenduje do bycia eleganckim punktem na gastronomicznej mapie regionu, nie powinna ignorować trunków. Posiłek we włoskim klimacie bez wyjątku powinien zawierać również wino. Lampka alkoholu to przy włoskim posiłku kanon. La Grande Mamma na Rynku Głównym Klasyczne włoskie wina to przede wszystkim montepulciano d’abruzzo z Abruzji, lombardyjskie franciacorta i pantelleria z Sycylii. Włoska restauracja – jeśli naprawdę ma być postrzegana jako prawdziwie włoska, musi posiadać szeroki wybór win.
Charakterystyczna kuchnia włoska
Mając ochotę poznać wyjątkowość kuchni włoskiej bez wątpienia warto odwiedzić restaurację, która jest w stanie przygotować nie jedynie pizzę i makaron.
Zobacz film